Vistechnieken.
Op deze pagina een korte uitleg over het vissen en de gebruikte methodes. Ben je al een geroutineerd visser en op de hoogte van de meeste technieken dan zal je hier weinig nieuws lezen. Voor anderen is het misschien leerzaam en kan een leidraad zijn in hun keuze voor een bepaalde vistechniek die zij graag op de visdag willen leren/uitoefenen.
Vijf basismethodes.
De 5 basismethodes voor het vissen op roofvis met een hengel, de spullen die ervoor nodig zijn en de beste aanpak voor een bepaalt type viswater.
Trolling.
Trolling is een vismethode waarbij kunstaas of doodaas op een bepaalde afstand achter de boot wordt aangesleept. Daarbij variërend in zowel snelheid als diepte. Al naar gelang de vissoort en zijn habitat die je wilt belagen. Trolling geeft de visser het grote voordeel in korte tijd een groot stuk water af te vissen. Je zoekt de vis als het ware op of je komt ze tegen. Het is een uiterst toegankelijke vismethode voor startende vissers. In zeer korte tijd ben je klaar voor je eerste vis. Je fishing skills pas je gaandeweg aan door je kunstaas meer met gevoel te “vissen”. Het uitkiezen van het juiste kunstaasje is misschien wel het moeilijkste. Je treft het met Fishing guide Amstelveen. Trolling is mijn favoriete manier van vissen. Het is een uiterst productieve manier om snel vis te vinden op een water.
Vliegvissen.
Vliegvissen is een manier van vissen waarbij je met een soepele vliegvishengel met reel met daarop gewonden een speciale lijn. Je werpt in met licht kunstaas zoals een kunstvlieg of streamer en vervolgens wordt de lijn met de hand binnen gestript. Het verreist een zeer speciale werptechniek die compleet verschilt met andere werptechnieken zoals casting en spinning. Fishing guide Amstelveen is jammer genoeg geen vliegvisser en heeft daar ook niet de uitrusting voor paraat. You can’t do it all! Maar wil je toch graag vliegvissen neem je vliegen en hengel mee. Ik geef je alle ruimte en ga graag op mijn knieën in de boot om de vliegen te ontwijken aan die lange lijn. Daarbij zet ik ook mijn bril op. Just in case!
Baitcasting / spinning.
Deze twee werptechnieken lijken erg op elkaar. Het grootste verschil tussen een baitcaster (reel) vs spinhengel (molen) is de plaatsing van de reel of molen op de hengel. Bij een baitcaster zit de reel boven op de hengel en bij een spinhengel hangt de molen eronder. Met een baitcaster werpen is wat moeilijker dan met een spinmolen. Terwijl het gebied rondom de boot wordt afgevist houd de visgids de controle over de boot en zorgt dat de boot op de gewenste positie stil ligt of over een veelbelovende stek “hoovert” met de electromotor. Je hoort alleen het plonsen van je kunstaas. Maar o wee als een grote snoek toeslaat. De slip van de molen of reel kan ook een mooi geluid maken!
Doodaas.
Doodaasvissen, ook wel statisch vissen of bodemvissen, is de oudste en meest universele manier van vissen. De boot ligt voor anker op een zorgvuldig uitgekozen stek en de aasvis ligt op een aantal meters afstand onder een dobber op de bodem. In plaats van de vis op te zoeken wachten we nu op een hongerige passant die je dobber tergend langzaam of juist razendsnel onderwater trekt. De hengel, molen en lijn die je daarbij gebruikt is afhankelijk van de vissoort die je wilt vangen. Deze methode van vissen vraagt wat meer geduld van de visser. Het kan kort of lang duren voordat je beet krijgt. Om die kans te verhogen zetten we het maximale aantal hengels in. Dat is twee hengels per visser. Het lijkt een luie manier van vissen. Wel goed opletten! Meerdere dobbers verspreid in het water vragen om “pingpong ogen”.